Sunday 1 January 2012

chocolate meringue with chocolate raspberry filling

hallo... harini xberape sihat... flu je memanjang... huhu... malam2 pulak asma.. haih.... sengsara tul sakit nih..huhu... tp nk wt mcm ne... dh dugaan... trime je... ^_^  haritu buat macaroon habis kazen mazen aku tale.. huhu... so, disebabkantekak ni tringin sgt nk mkn macaroon, aku pun buat lah... dok pikiaq2 macaroon ape nk buat...hmm... banyak choice... last aku ni kan chocoholic skarang... so aku pun buat lah chocolate macaroon.. filling chocolate hazel with raspberry... pelik kan.. huhu... resipi dia same je dengan macaroon before ni cuma aku tambah choco powder 2 sudu dalam dry ingredient. gantikan pewarna dengan choco powder tu..hehehe... 

Filling: 

Nutella(chocolate+hazelnuts) + raspberry jam... senangkan..hehehe... trick ya!! hehehehe.... xde mase nk buat2 filling nih.... anti bile sihat aku buat..hehehe... ni pun ade yang dok oder nak macaroon... dah master macaroon n meringue ni aku nk master pastries lain pulak... hehehe... buleh bukak business... biscuit2 dah teror dh...ahaha(amboi cakap besar nampak!!!!)

50 g atau 1 ½ biji putih telur 
125 g icing sugar
125 g almond meal
2 sudu makan cocoa powder 
Ingredient 2:
50 g atau 1 ½ biji putih telur 
125 g castor sugar 
34 g air
secubit cream of tartar 

method bace kat50 g atau 1 ½ biji putih telur 
125 g icing sugar
125 g almond meal
Secubit serbuk pewarna (ikut suka nak pekat letak lebih ^_^)

Ingredient 2:
50 g atau 1 ½ biji putih telur 
125 g castor sugar 
34 g air
secubit cream of tartar SINI yerk... xlarat nk type banyak2... pewarna tukar kepada cocoa powder je ok.. yang lain2 same je ok dear olz... 











good luck my dear...^_^

No comments:

Post a Comment