haa... ini lah rupenyer....hehehe...
- Seekor ikan kerapu
- 2 biji bawang putih - dicincang halus
- 5 biji bawang merah - dicincang halus
- 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
- 2 biji tomato - dipotong dadu
- 2 kerat nenas - di potong dadu
- 1 biji limau kasturi - ambil jus je
- 1 sudu cili boh
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu sos ikan (xde pun xpe)
- Sedikit daun ketumbar (hiasan)
- 1 sudu besar tepung jagung
- serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
- minyak masak
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan yg dicincang dan goreng sehingga naik bau dan garing.
- Kemudian, masukkan pula nenas.
- Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
- Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.
cadagan hidangan: makan bersama nasi panah... yum2... sedap.. selamat menjamu selera...hehehe... atok dan wan makan sampai licin pinggan..hehe... tu tanda sedap..kehkehkeh...
No comments:
Post a Comment