Bahan-bahan: | |
1 biji Jantung pisang 1/2 biji Kelapa(ambil santan je) sebatang serai (di titik) 10 ekor Ikan bilis (ikut suka banayak mana nak) Garam secukup rasa 1 helai asam keping cara-cara: | bahan kisar halus: 1 inci Kunyit hidup 10 biji Cili api kampung Bahan hiris: 1 helai Daun kunyit (ikut saiz kecik pakai 2 helai) 1/2 biji Bawang Besar |
1. rebus jantung pisang hingga lembut bersama asam keping dan sejemput garam. 2. setelah jantung pisang lembut, tos dan potong/hiris kasar atau halus.. ikut citarasa anda. 3. kemudian, campurkan bahan hiris, bahan kisar, serai yang telah dititik, ikan bilis, santan dan air secukupnya didalam periuk. jerang hingga sedikit mendidih. 4. kemudian, masukkan jantung pisang yang telah di potong tadi. 5. didihkan sebentar dan tambah garam secukup rasa. 6. siap masak boleh hidangkan. Cadangan Hidangan: | |
Makan bersama nasi putih dan ikan masin goreng. yumyum... sodap eh...hehehe |
Thursday 19 May 2011
Masak Lemak Jantung Pisang... yum3...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment