Thursday 22 September 2011

bawal 3 rasa... hehe..

balik yo tang pasar den msti lah kono masak. dalam keto laie wan den dah kobar nk masak apo..uih.... kot den cakap loghat nogori sampai abih kang xdo org paham doo..hehe... menu tengah hari ni bawal 3 rase, terung asam rebus dan ayam goreng.. huhu...  ikan bawal tu wan aku cakap macam 4 rase... pape pun, wan n atok makan samapai bertambah menunjukkan skill masakan aku bagus..hahahahahahaha... puji diri plak..huhu... okey skang aku nak share resipi yang aku xcedok dari mana2 tapi ni ikut instict dan hasil tunjuk ajar my beloved mum dan makngah kesayangan..hehe...


 dalam pinggan ni ade sekerat je..hehe... kacang buncis xdiangkut pulak..huhu

IKAN BAWAL 3 RASA  (untuk 4orang makan)

Bahan Utama:
2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar
1 sudu teh serbuk kunyit
1 1/2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh garam
5 batang jagung kecil(ala putik jagung tu..)
6 batang kacang peas(xde kacang peas kacang buncis pun boleh..hihi)
nenas ikut suka nak banyak mana.. tapi saya gantikan dengan tomato 1 biji di belah 8.
1 sudu makan gula pasir
minyak masak

Bahan Tumisan:
1 biji bawang besar dimayang(hiris halus)
3 ulas bawang putih, di cincang kasar
1 inci halia di hiris halus
1 sudu makan cili kisar
1 batang serai sederhana besar
1 cili merah di hiris
1 cili hijau dihiris

Bahan Sos:
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 sudu kicap cair
1 biji limau kasturi(ambil jus dia je.. :))

Cara memasak:

1. mula2 siang lah ikan bawal tu buang isi perut dan basuh bersih. ikan tu boleh di potong-potong  atau biar je sekor2 gitu..hihi... kemudian lumur ikan dengan kunyit, garam dan tepung jagung. goreng ikan hingga garing dalam minyak panas.. (deep fry sedap gi tuh!!) bila dah garing keemasan boleh la angkat, toskan minyak dan ketepikan.
2. dalam kualai yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 senduk minyak. tumis bahan tumisan hingga garing dan naik bau. masukkan  tomato, jagung dan kacang buncis/kacang peas. masak dalam 2 minit kemudian masukkan bahan sos. masukkan gula dan garam ikut cita rasa. tambah 30ml air dan kacau. biarkan kuah sedikit pekat. kemudian masukkan ikan bawal goreng tadi dan gaul rata sos dengan ikan.
3. Siap!!! tutup api dan boleh dihidangkan denga nasi panas.


ni rupe dalam periuk... separuh terung dh kene bedal dgn wan atok..hihi...

TERUNG MASAK ASAM REBUS resipi wan


Bahan Utama:
6 biji terung ungu sederhana saiz. belah dan kerat dua.

Bahan Kuah:
3 ulas bawang merah di tumbuk
2 ulas bawng putih ditumbuk
1 sudu makan cili kisar
1/2 inci halia ditumbuk
1 keping asam gelugur sederhana saiz
1/2 sudu makan garam
250ml air

Cara Masak:
masukkan kesemua bahan Kuah kedalam periuk sederhana saiz. Biarkan hingga kuah mendidih. kemudian masukkan terung kacau dan masak hingga terung masak dan empuk. kemudian kacau dan rasa kuah. jika kena dengan selera boleh tutp api dan hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng atau ayam goreng. lagi sempoi ikan masin sudah.. pn sedap.. hehe... enjoy...

1 comment: